Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Η ζωγραφική πράξη είναι μιά ερωτική πράξη. Ζητά να δοθείς ψυχῇ τε και σώματι στο γεγονός που εξελίσσεται και γίνεται απέναντι σου να το θρέψεις με την ίδια σου την ύπαρξη, να του δώσεις πνοή ζωής από τη ζωή σου. Κι ενόσω εξελίσσεται αυτή η πράξη είσαι δημιουργός και δημιούργημα, πλάθεις και πλάθεσαι και γίνεσαι εσύ ο ίδιος ένας άλλος κάθε φορά που οδηγείς την εικαστική δημιουργία προς ένα τέλος, αν και αυτό δεν είναι ποτέ εκείνο που έχεις οραματιστεί. Λίγη σημασία έχει.
Όπως στην ερωτική πράξη η ζωγραφική είναι αυτοσκοπός ανεξάρτητα αν υπάρχει ένα νόημα να εικονοποιηθεί, ή έαν υπάρχει μια αφήγηση να ειπωθεί. Αυτά είναι δευτερέυοντα. Η ίδια η ζωγραφική πράξη μετρά και μόνον αυτή. Και αυτή είναι η μεγάλη και αληθινή χαρά του ζωγράφου. Να ζωγραφίσει ιδανικά δηλαδή να παραδοθεί στην ζωγραφική να γίνει ο ίδιος, να πάθει την ζωγραφική. Κι όπως αυτός πλάθει με γραμμές και χρώματα έτσι κι ό ίδιος ζητά μανικώς να πλαστεί, να μεταμορφωθεί, να γίνει κάποιος άλλος ιδανικότερος -όχι απαραίτητα καλύτερος- να γίνει ίσως πιό αληθινός ή τουλάχιστον λιγότερο ψεύτικος άνθρωπος.
Η ζωγραφική, κατά τούτο, είναι ένας δρὀμος να πάθεις τη ζωή, να γίνεσαι ζωή, να μένεις ζωντανός οδεύοντας προς τα εκεί όπου δεν έχει πριν και μετά, ούτε εκεί και εδώ ούτε άλλες διαστάσεις παρεκτός μιά, τη γεύση, τη γεύση του χώματος.
Οι άνθρωποι όταν βλέπουν τον ουρανό γίνονται ιπτάμενοι. Ψηφιακή ζωγραφική 2022. 140χ140 εκ.

Share This

Blog

Η ΜΑΝΑ

Τη μανούλα μου, γεννημένη στα 1926, δεν την

Newsletter

If you would like to receive our news first, give us a name and an email

wait a minute...

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.