ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
ΑΝΕΣΤΙΟΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΝΤΕΣ
Με πολλή χαρά αναγγέλω τα εγκαίνια της έκθεσης μου “Ανέστιοι Προσφεύγοντες” στο Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού της Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου, στις 8μμ.
Σε ένα έργο μεγάλων διαστάσεων (1,4χ22,66 μέτρων), ψηφιακά δουλεμένο, παρουσιάζω μιά πορεία Ανέστιων προσφευγόντων σε νέα φιλόξενη γη.
Παράλληλα παρουσιάζεται στο μικρό Αμφιθέατρο του Μουσείου ένα βίντεο που δημιούργησε η σκηνοθέτιδα και μουσικός Φένια Παπαδόδημα, βασισμένο στο πως έγινε το έργο σε συνδυασμό με μαρτυρίες προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής.

Ο ιστορικός τέχνης  Μάνος Στεφανίδης γράφει για την έκθεση:

Η ελεγειακή αυτή σύνθεση του Γιώργου Κόρδη εκκινεί με τις αγαπητικές καμπύλες μιας joie de vivre, φτάνει σε οξύφωνες κορυφώσεις από μια “Κοιλάδα του Κλαυθμώνος” σαν εκείνη του Κόντογλου, ακραγγίζει με την δωρική της μνημειακότητα και το κυρίαρχο grisaille την Guernica του Picasso, δεν αποποιείται λυρικούς γλυκασμούς και θερμές αποχρώσεις που παραπέμπουν στον Επιτάφιο του Νέρεζι ή στις κομνήνειες εκκλησίες της Καστοριάς. Ενώ οι αντίστοιχοι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου επενδύουν ρηματικά και συμβολικά τις εικόνες δίνοντας το μέτρο του λόγιου όταν μεταλαμβάνει το λαϊκό. Στο βάθος της σύνθεσης κι όταν μισοκλείσεις τα μάτια, ακούγεται θαμπά ένα μοιρολόι. Πάντα μια μάνα, μια πατρίδα χαμένη, ένας γιός νεκρός, ένα κορίτσι που δεν πρόλαβε ν’ αγαπηθεί. Οι ανέστιοι και οι προσφεύγοντες του κόσμου τούτου. Οι αδικημένοι από τους αδίστακτους. Το αφουγκράζεστε;”

Δημόσια θα ήθελα να ευχαριστήσω την διευθύντρια του Μουσείου κα Αγαθονίκη Τσιλιπάκου για την αποδοχή της έκθεσης και την επιμέλεια της καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην άρτια παρουσίασή της.

θα χαρώ να βρεθούμε εκεί.
Η έκθεση θα μεταφερθεί τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων Μελίνα Μερκούρη.
Για όσους θα ήθελαν περισσότερες πληροφορίες:

Share This

Blog

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

  Εμένα οι φίλοι μου είναι κάτι άνθρωποι

ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Γιά την επέτειο της Αλώσεως της Πόλης. Για

Newsletter

If you would like to receive our news first, give us a name and an email

wait a minute...

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.