ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Παλιότερα είχε έρθει μια μαθήτρια να μάθει αγιογραφἰα. Είχε ηδη αρκετή πείρα κι έτσι δεν ξεκίνησα από τα βασικά αλλά από μια μικρή σύνθεση. Αρχίσαμε να φτιάχνουμε την Αγία Μαρία την Αιγυπτία με τον Αββά Ζωσιμά.

Μείναμε δυστυχώς στο πρώτο μάθημα.
Η εικόνα έμεινε έτσι μισοτελειωμένη για καιρό. Την ἐβλεπα συχνά στημένη σε μια γωνιά να περιμένει υπομονετικά κι αποφάσισα να την ολοκληρώσω. Το έκανα με αγάπη και μεράκι επειδή αγαπώ και τιμώ την αγία αυτή πολύ. Άμα την έφτιαξα είδα πως, επειδή είχε φτιαχτεί ως μάθημα, δεν ήταν καλό ως έργο τέχνης. Δεν είχε πλαίσιο και το θέμα έμοιαζε να “στεναχωριέται” χωρίς “ανάσα”  γύρω του που θα βοηθούσε να διακριθεί απο το περιβάλλον και θα το αφόριζε επαρκώς   απο τα κοινά πράγματα και θα του προσέθετε ιεροπρέπεια.
Έτσι σκέφτηκα να φτιάξω ένα σκαφτό πλαίσιο για να “φωλιάσει” μέσα του η εικονίτσα που είχα φτιάξει και να στεφανωθεί με αυτό.
Μέσα όμως στην βιασύνη μου και στο άγχος του πρότερου προβλήματος έφτιαξα ένα πολλά φαρδύ πλαίσιο δέκα εκατοστών γύρω και 12 στο κάτω μερος για να έχει βάρος και να κάθεται το έργο. Άμα όμως έβαλα μέσα στο σκαφτό ξύλο στην εικόνα, είδα πως το πλαίσιο ήταν υπερβολικό και “έπνιγε” την εικόνα με το μέγεθός του.
Έτσι σκέφτηκα να γράψω στο πλαίσιο  κάτι· μια αφήγηση με σκηνές του Βίου της αγίας σε συνεχή ροή χωρίς να διακόπτεται απο κάτι και μάλιστα να είναι μονοχρωματική σε τόνους της σέπιας για να μην “πνίξει” με την πολυχρωμία της την μικρούλα εικόνα που ήταν πολλά σεμνά ζωγραφισμένη με την τετράχρωμη παλέττα του παππού Πολύγνωτου.
Ήταν στα 2020 την εποχή του πρώτου αποκλεισμού που την ζωγράφισα.
Έτσι έφτιαξα την πρώτη απο τις αφηγηματικές εικὀνες μου και μου άρεσε γιατί μου έδινε αυτή η παράλληλη ζωγραφική του πλαισίου την δυνατότητα αφήγησης με  περισσή ελευθερία και περισσότερη ζωγραφικότητα.
Πέρασαν απο τότε πολλά χρόνια κι έφτιαξα αρκετές τέτοιες εικόνες πολλές απο τις οποίες θα δείξω το καλοκαίρι σε έκθεση στο Μουσείου Εικόνων της Αγίας Αικατερίνης στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Πρόσφατα Η Μητρόπολης της Γαλλίας με ζήτησε να φτιάξω μια ανάλογη εικὀνα του Πολυούχου των Παρισίων αγίου Στεφάνου και το δοκίμασα.
ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ. Μικτή τεχνική σε ξύλο, 60χ70 εκ. 2024.

Share This

Blog

Η ΜΑΝΑ

Τη μανούλα μου, γεννημένη στα 1926, δεν την

Newsletter

If you would like to receive our news first, give us a name and an email

wait a minute...

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.