ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Πέρασε δυστυχώς πολύς καιρός, αφού λόγω της πανδημίας είχε αναβληθεί πέρυσι το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ , αλλά τελικώς πραγματοποιήθηκε. Στην διάρκεια αυτής της περιοδείας του ο παναγιότατος επισκέφτηκε αυτές τις ημέρες και το Πανεπισήμιο Notre Dame όπου διδάσκω ως επισκέπτης καθηγητής, σε σταθερή βάση το μάθημα της σύγχρονης εικονογραφίας και αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου. Του επεδόθη ως δώρο μια εικόνα την οποία το Πανεπιστήμιο αυτό μου είχε ζητήσει να δημιουργήσω και να φιλοτεχνήσω για την συγκεκριμένη περίσταση. Μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα να συμμετέχω με το εργόχειρό μου σε αυτήν την εορτή.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Γιά εικόνα μου την αρχική έμπνευση πήρα απο το μεγάλο ψηφιδωτό που κοσμεί τον νότιο τοίχο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου. Ο Χριστός το φως του κόσμου, ολόλευκος, ολόλαμπρος κρατά ανοιχτό Ευαγγέλιο με το εδάφιο “Εγώ ειμί το φως του κόσμου” και πατά επάνω σε ουράνιο τόξο φωτός που γεφυρώνει τα διεστώτα κομμάτια του κόσμου μας.
Δεξιά και αριστερά του ο κόσμος και μέσα σε αυτόν οι ανά τους αιώνες άγιοι πού λειτουργούν την Αλήθεια. Στην επάνω ζώνη οι άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Ανδρέας και κάτω τους ο άγιος Μωυσής ο Αιθίοψ και η αγία Μαρία η Αιγυπτία σε δέηση και προσευχή.
Στο κάτω διάζωμα ἀγιοι ιεράρχες και μάρτυρες με πρωτοστάτες τους αγίους Βασίλειο και Ιωάννη Χρυσόστομο να προσφέρουν τα “σα εκ των σων” , τα τίμια δώρα των ανθρώπων στον δωρήσαντα αυτά Θεό. Κι ανάμεσά του δύο παιδιά, ἔνα κορίτσι κι ένα αγόρι να κρατούν φοινίκια δόξης αφού όλοι οι καθαροί τῃ καρδίᾳ , οι αθώοι του κόσμου ,ετούτου ζουν μιαν αιώνια θριαμβευτική Βαϊοφόρο, μια είσοδο στο βασίλειο της ζωής.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τα σχετικά με την επίσκεψη του Οικουμενικού πατριάρχη στο πανεπιστήμιο Notre Dame.
Christ, the Light of the World, egg tempera on wood, 60×100 cm, 2020.

Share This

Blog

Newsletter

If you would like to receive our news first, give us a name and an email

wait a minute...

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.