Περί ευμορφίας

ΠΕΡΙ ΕΥΜΟΡΦΙΑΣ

Πολλά ολίγοι έχουν ωραία σώματα. Ακόμα ολιγότεροι έχουν όμορφα πρόσωπα και λαμπερά ακτινοβόλα μάτια που καθρεφτίζουν την ψυχή. 

Οι πολλοί των ανθρώπων είμαστε άσχημοι. Κάτι λείπει πάντα και δεν ολοκληρώνεται η ευ-μορφία. Κι αμα παρέρχεται και το 19ον ετος της ηλικίας, η φθορά που επέρχεται σταδιακά και αμετάκλητα επιτείνει την ασχήμια. 

Όμως οι άνθρωποι ήβραν τρόπους να υπάρχουν ωραίοι, ήβραν τρόπους να δημιουργούν εικόνα του εαυτού των που παραπλανά το μάτι και προσφέρει ηδύτητα στην καρδιά και στες αισθήσεις των άλλων.

Και μη φανταστείς τίποτα παράξενα και απωθητικά και δυσάρεστα πράγματα και επεμβάσεις χειρουργικές στις οποίες εσχάτως επιδίδονται διάφοροι αμήχανοι και ανευ φαντασίας εύποροι. 

Οι άνθρωποι μέσα στην ιστορία έμαθαν να είναι όμορφοι αλλοιώς. Με μια χειρονομία, για παράδειγμα, μέσα στον συνωστισμό στους πολυπληθείς και βοερούς σταθμούς λεωφορείων που μοιάζει να σκορπά έλεος και χάρη ενα γύρω χωρίς λόγο. Με μια κίνηση γυνακεία μέσα στη βαθειά σιωπή που ανοίγει και κλείνει με αργό ρυθμό και μοιάζει με αγκαλιά απέραντη ή με μήτρα γόνιμη. Με ενα βλέμμα ήμερο που διαπερνά ολα τα σχήματα και χρώματα των κοκαλωμένων, γυάλινων πόλεων και αγγίζει το θάνατο με τρυφερότητα τόση που κι εκείνος λιώνει.

Αλλά κι άλλα πολλά έχουν μηχανευτεί οι πολλοί των ανθρώπων μέσα στους αιώνες για να υπάρχουν ως εύμορφοι.

Στολίζουν τα μέτωπά των οι άντρες με λίγες πολύτιμες τίμιες ματωμένες σταγόνες ίδρωτα, σαν εκείνες του Χριστού στη Γεθσημανή. Μετατοπίζουν τις εποχές με ενα σταυροπόδι οι γυναίκες και απλώνουν ανέμους ζέφυρους σε ολη την πλάση με ενα ηδονικό βλεφάρισμα, με ενα χαμήλωμα της φωνής τρυφερό, με ενα μικρό διστακτικό ακροπάτημα πριν το φιλί. Φορούν γυμνά χέρια σα χαίδευουν τα παιδία οι παπούδες και ζυμώνουν πρόσφορα με καρδιά και μετάνοια οι γραίες. 

Κι άλλους τρόπους ξεύρουν οι πολλοί των ανθρώπων που ευλογήθηκαν με την έλλεψη και την απόσταση και ενα παράξενο ιδιαίτερο καθ᾽ομοίωσιν που σ᾽ ολη τη ζωη των παλεύουν να φτάσουν γνωρίζοντας πως δεν εχει μήτε τέλος και λόγο ετούτο το ταξίδι εξόν από την ίδια την κίνηση που ζυμώνει αενάως το φύραμα τη ζωης, τον έρωτα. 

Share This

Blog

ΟΙ ΦΙΛΟΙ

  Εμένα οι φίλοι μου είναι κάτι άνθρωποι

ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Γιά την επέτειο της Αλώσεως της Πόλης. Για

Newsletter

If you would like to receive our news first, give us a name and an email

wait a minute...

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.