ΕΡΩΤΑ, ΕΣΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤHN OIKIA– ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

19 Οκτωβρίου- 20 Νοεμβρίου

Λίγα λόγια για την έκθεση

Σε αυτούς τους παράδοξους καιρούς που ζούμε και καλούμαστε να αναστοχαστούμε τον τρόπο ζωής μας και να θυμήθουμε τα όσα είναι πραγματικά σημαντικά στη ζωή, στην Οικία Κατακουζηνού συνεχίζουμε να δίνουμε βήμα σε ανθρώπους που έχουν κάτι όμορφο να μοιραστούν και να δώσουν ελπίδα.

Στην έκθεση αυτή ο ζωγράφος Γιώργος Κόρδης παρουσιάζει τρεις αφηγήσεις για τον έρωτα που καταγράφονται σε αντίστοιχα σημαντικά λογοτεχνικά κείμενα:·
στο Άσμα Ασμάτων της Παλαιάς Διαθήκης,
στον ελληνιστικό μύθο του Έρωτα και της Ψυχής
και στο ποίημα Μαραμπού του ποιητή Νίκου Καββαδία.

Το θέμα της έκθεσης, πανανθρώπινο και άχρονο, ταιριάζει απόλυτα και με την ιστορία των Κατακουζηνών που πορεύτηκαν ενωμένοι για πενήντα σχεδόν χρόνια.

Ο Κόρδης προσεγγίζει το λογοτεχνικό αυτό υλικό με διάφορους τρόπους και τεχνικές. Το προσεγγίζει καταρχάς αναζητώντας αρχετυπικές αφορμές για να ζωγραφίσει εικαστικά έργα για τον έρωτα, θέλοντας να δείξει πως μέσα σε μια χρονική περίοδο χιλιετιών οι γραφές για τον έρωτα δεν άλλαξαν.
Ο πόθος της ένωσης ψυχών και σωμάτων αποτελεί πάντα το μεγάλο ζητούμενο είτε ως πράξη είτε ως νόστος και βαθειά κρυμμένη επιθυμία.
Το στοίχημα για κάθε ζωγράφο ήταν, και παραμένει, να βρει τρόπους να μιλήσει για τον έρωτα με τρόπο κατάλληλο που δεν θα καταργεί την λεπτή ομορφιά της συνάντησης των εραστών, να βρεί γραμμές, χρώματα, ύλες και τεχνικές που θα αρμόζουν στην “ιερότητα” της ένωσης τους.
Ο Κόρδης προσέγγισε το λογοτεχνικό αυτό υλικό και ως περιεχόμενο βιβλίου και παρουσιάζει στην έκθεση του ιδρύματος Κατακουζηνού και τρία συλλεκτικά βιβλία.

Μια συλλεκτική έκδοση σε 90 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα του Άσματος ασμάτων με 8 σχέδια με μολύβι (αναπαραγωγές Giclee)

Το βιβλίο του μύθου του Έρωτα και της Ψυχής, στο οποίο ο Κόρδης έγραψε και τα κείμενα, περιλαμβάνει 5 λιθογραφίες χαραγμένες σε ακρυλικές πλάκες και τυπωμένες απο τον ίδιο, καθώς και έγχρωμα μοναδικά φτιαγμένα στο χέρι πρωτογράμματα.

Το βιβλίο με το Ποίημα Μαραμπού χειρογραφήθηκε απο τον Κόρδη και εικονογραφήθηκε με τέσσερα σχέδια με μολύβι καθώς και με πλούσιο διάκοσμο με μελάνια.
Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης αυτόνομα εικαστικά έργα (αυγοτέμπερες, σχέδια, ψηφιακά έργα και ακουαρέλλες) τα οποία ο ζωγράφος έκανε κατά καιρούς προσπαθώντας να προσεγγίσει το ευαίσθητο αυτό θέμα και τα συγκεκριμένα λογοτεχνικά κείμενα.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στους χώρους του ιδρύματος Κατακουζηνού και θα είναι επισκέψιμη με ραντεβού και για περιορισμένο αριθμό ατόμων, όπως κατά καιρούς ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις.
Θα είναι χαρά και τιμή να σας έχουμε κοντά μας, με ασφάλεια, σε αυτό το πραγματικά σπουδαίο εγχείρημα του Γιώργου Κόρδη.

Σοφία Πελλοπονησίου-Βασιλάκου

Η έκθεση του Γιώργου Κόρδη,
που θα φιλοξενηθεί στην Οικία Κατακουζηνού,
θα είναι επισκέψιμη για το κοινό
από 17:00 έως 19:00, τις ακόλουθες ημέρες:

Δευτέρες 19 & 26 Οκτωβρίου και 2, 9 & 16 Νοεμβρίου 2020
Παρασκευές 23 & 30 Οκτωβρίου και 6, 13 & 20 Νοεμβρίου 2020

Για κρατήσεις θέσεων στο : https://katakouzenos.gr/erota-esy-ekthesi-toy-giorgoy-kordi/

Άσμα ασμάτων. Μολυβι σε χαρτί, 21χ29εκ.
Έρως και Ψυχή. Ακουαρέλλα και εκολλίνες σε χαρτί, 17χ25εκ.
Ο μύθος του Έρωτα και τη Ψυχής. Η Ψυχή θαυμάζεται απο όλους. Artbook. 29×40εκ.

 

 

 

Share This

Blog

Η ΕΚΘΕΣΗ

Χτες, Κυριακή, ταξίδεψα για να δω την έκθεσἤ

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ

Η διακοσμητική τέχνη, έλεγε ο μακαρίτης Φώτης Κόντογλους,

Newsletter

If you would like to receive our news first, give us a name and an email

wait a minute...

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.