ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΡΟΠΙΚΟΙ

Οι παλιοί άνθρωποι ήταν μάλλον περισσότερο μαθημένοι στο απρόβλεπτο και στο αναπάντεχο και συνήθως ξεκινούσαν ή έκλειναν τις μελλοντικές τους υποσχέσεις ή τα σχέδια τους με ένα “πρώτα ο Θεός..”
Ίσως από πείρα ή λόγω τη δομής της σκέψης τους γνώριζαν πως ο έλεγχος επάνω στην πραγματικότητα δεν είναι εύκολος και εφικτός.
Οι καινούργιοι ανθρωποι, βαθειά, δομικά επηρεασμένοι απο τον δυτικό σχολαστικισμό, έχουν ιδανικό την σταθερότητα και τη μονιμότητα και μισούν την κινητικότητα, την τρεπτότητα, το τυχαίο και απρόβλεπτο. Δεν ξεύρουν τί να κάνουν με το ανεπάντεχο και απροσδιόριστο με τρόπο ανάλογο με τον άνθρωπο που αφήνοντας την σταθερότητα του χώματος μπαίνει σε θάλασσα και της αντιστέκεται ως έαν ήταν στέρεο κι όχι ρευστό υγρό που πλάθεται και πλάθει ολοένα τον εαυτό της και πάντα τα εν αυτῇ.
Οι παλιοί άνθρωποι ήξευραν, πολλοί τουλάχιστον εξ αυτών όσοι είχαν πίστη και συνεπώς δομή ανάλογη , να διαχειρίζονται την τρεπτότητα των πραγμάτων. Δεν την αντιπάλευαν ως εχθρό της ζωής τους αλλά συνέπλεαν με αυτήν και έπαιρναν τη ζωη όπως ερχόταν κι όχι όπως την ήθελαν και την είχαν καμωμένη στο νου τους.
Οι παλιακοί άνθρωποι ήταν τροπικοί και ήξευραν, ή πάλευαν να μάθουν να κολυμπούν τη ζωή και μπορούσαν και τη χαρά να “σπάζουν” με λύπη και τη λύπη και το πένθος να μυρώνουν με χαρά κι ελπίδα. Ήξευραν να ισορροπούν ταλαντευόμενοι επάνω στα γκρεμνά της ζωής, να ακολουθούν με πλαστικότητα τον ρυθμό της κινούμενης πλάσης κι όχι να στέκονται μαρμαρωμένοι επάνω στο πτώμα μιας ακίνητης τετελεσμένης φύσης.
Όλα της ζωής τα σχετικοποιούσαν με ένα “έχει ο Θεός” και ένα “Κυριος οίδε”, με ένα κόσμημα λεπτό, κι ανεπαίσθητο για τους βέβαιους του κόσμου τούτου, με ένα “πρώτα ο Θεός..”

Share This

Blog

Η ΕΚΘΕΣΗ

Χτες, Κυριακή, ταξίδεψα για να δω την έκθεσἤ

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ

Η διακοσμητική τέχνη, έλεγε ο μακαρίτης Φώτης Κόντογλους,

Newsletter

If you would like to receive our news first, give us a name and an email

wait a minute...

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.