ΚΑΤΙ ΘΑΜΠΟ ΜΕ ΓΕΝΝΗΣΕ

ΚΑΤΙ ΘΑΜΠΟ ΜΕ ΓΕΝΝΗΣΕ
24 Λιθογραφίες
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΑΦΕ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
7-8-2021 έως 7-10-2021
Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Μυλωνάς.
Γράφει ο επιμελητής της έκθεσης
” Ο Γιώργος Κόρδης παρουσιάζει στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μια ενότητα από 24 χαρακτικά (λιθογραφίες).
Συνεχίζοντας τον τολμηρό δρόμο του, ο καλλιτέχνης εκκινεί πάλι από τον ελληνικό μύθο και τις αθάνατες μορφές του, όπως σώζονται στις αίθουσες του μεγάλου μουσείου της χώρας. Ο Νάρκισσος, ο Ενδυμίων, ο Οδυσσέας και η Μήδεια συναντούν φιγούρες της τραγωδίας, όπως ο Οιδίπους και η Αντιγόνη, και έρχονται να χαράξουν τις δικές τους ιστορίες στο βλέμμα και το χέρι του καλλιτέχνη.
Τη φορά αυτή, τα έργα του Γιώργου Κόρδη είναι καμωμένα με αντίληψη σχεδίου. Ο καλλιτέχνης, όμως, δε νοιάζεται για την εκλέπτυνση της γραμμής του, η τάση του αυτή αποδίδεται αβίαστα κι έτσι η γραμμή του αρκεί να μεταπλαστεί για να δώσει το έργο τέχνης. Και καθώς είναι ένας καλλιτέχνης βαθιά τολμηρός στην αντίληψη του χρώματός του, ακόμη κι εδώ, ο Κόρδης βρίσκει τρόπο να αποδώσει ζωγραφικές αξίες στα χαρακτικά του. Παρά τα λιτά του μέσα, το αποτέλεσμα του δημιουργού χαρακτηρίζεται από πλαστικότητα τέτοια που παράγει έναν εντελώς προσωπικό ρυθμό. Αυτός ο ρυθμός έχει τα ριζώματά του στην κλασική γραμμή των μαστόρων της αρχαιότητας.
Οι καμπύλες των μορφών κλείνουν αφήνοντας το αίσθημα ότι συνεχίζουν στο άπειρο. Οι μανδύες, τα πέπλα, οι μορφές του χώρου, στο έργο του καλλιτέχνη δεν τελειώνουν λες, ποτέ. Μοιάζουν να χάνονται κάπου στο μη προσδιορίσιμο. Το ονειρικό έρχεται μέσα από την απροσδιοριστία. Εκεί, το πραγματικό φανερώνει το σφρίγος του: στην γραμμή που δεν θέλει να τελειώσει, στην καμπύλη που υπερβαίνει το νόημά της. Υπάρχει έντονο συναίσθημα σε αυτό: θαρρείς ένας πόνος ατέλειωτος, ένας έρωτας πάνω από κάθε εμπόδιο. Και μια άμεση αίσθηση ζωής, μια βαθιά συγκίνηση που δονεί τις φιγούρες του αυτές και τις ζωντανεύει. Οι όποιες μορφές αποκτούν τη σημασία τους για τον καλλιτέχνη στο βαθμό που μπορούν να εκφράσουν το αίσθημά του.
Ο Κόρδης είναι ένας καλλιτέχνης που δεν επαναπαύεται στα μέσα που κατακτά. Δεν θα μπορούσε κανείς να προβλέψει με ασφάλεια ποια θα’ναι η επιλογή των μέσων του για την προσεχή φάση της δουλειάς του. Όποια όμως και να είναι τα εκφραστικά μέσα που θα χρησιμοποιήσει, για ένα πράγμα είμαστε βέβαιοι: πώς το έργο του θα έχει πάλι μια γνήσια ανθρώπινη ζεστασιά, θα είναι μια φωνή που πάλλεται από συγκίνηση μπροστά στις εκδηλώσεις της ζωής.”
Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Share This

Blog

Newsletter

If you would like to receive our news first, give us a name and an email

wait a minute...

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.